niedziela, 11 maja 2014

Schabowe ruloniki


Przepis zainspirowany jednym z przepisów konkursowych, z tym, że u mnie w roli głównej wystąpił schabowy... Niezwykłe połączenie zwykłego kotleta z pysznymi pieczarkami i rozpływającym się w ustach serkiem topionym... Mniam...


Składniki:

  • Kilka kotletów z ładnego schaba
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pieczarki
  • Vegeta
  • Serek topiony- najlepiej ziołowy, ale można wybrać też inny
  • Jajko do panierowania
  • Bułka tarta
Sposób przygotowania:
  • W garnku podduszamy pokrojone w drobniutką kostkę pieczarki z dodatkiem vegety oraz białego pieprzu.


  • Kotlety schabowe rozbijamy na cienkie plastry (ja do tego używam folii, wkładam kotlet do woreczka i ubijam tłuczkiem- kotlety nie brudzą nam tłuczka, a mięso nie jest tak "poszarpane").


  • Kotlety doprawiamy solą i pieprzem.

  • Kolejno nakładamy pieczarki, oraz pokrojone w małe kawałki serki topione...

  • Tworzymy zwarte zawijaski...
  • Te kolejno obtaczamy w jajku doprawionym solą i bułce tartej i wrzucamy na patelnię, smażymy z każdej strony na średnim ogniu. Ja smażyłam około 40 minut bojąc się, żeby mięso dobrze się dopiekło.
  • I udało się, było smacznie...


Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz