czwartek, 24 kwietnia 2014

Ziemniaczane medialiony


Dzisiaj kolejna moja wariacja, połączenie zwykłych ziemniaków i uwielbianego przez moją rodziną sera żółtego. Ziemniaczane medaliony powstały z mojej potrzeby urozmaicenia smaku zwykłych ziemniaków...


Składniki:

  • 500 g ziemniaków ugotowanych (najlepiej z dnia poprzedniego- dobrze wystudzone)
  • 2 jajka
  • Ser żółty
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Przyprawa do ziemniaków
  • Mąka ziemniaczana
  • Mąka pszenna
Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki mieszamy z jajkami i połową opakowania przyprawy do ziemniaków, kolejno uklepujemy i dzielimy na cztery części. Jedna część ujmujemy i wypełniamy ją pół na pół mąką ziemniaczaną i pszenną. Wyrób z tego ciasto jak na kopytka. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dołożyć należy mąki.

  • Kolejno ciasto dzielimy na porcję. Każdą porcję formujemy w placuszek, a na środku układamy albo tarty ser połączony w kulkę, albo kosteczkę sera, zależy jakim serem aktualnie dysponujecie. Kolejno placuszki z nadzieniem formujemy w kulkę zakładać na nadzienie pozostałe boki ciasta. Gotowa kuleczkę od razu obtaczamy w bułce tartej i układamy na talerzu.

  • Kuleczki układamy na rozgrzany na patelni olej spłaszczając je przy tym. Smażymy na średnim ogniu z obydwu stron.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz