sobota, 24 maja 2014

"Chude" gołąbki

Zdrowa, dietetyczna i przede wszystkim smaczna alternatywa tradycyjnych gołąbeczków. A i smak powalający....


Składniki:
  • Biała kapusta
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • Przyprawa do kurczaka
  • Pieprz czarny
  • Oregano
Sposób przygotowania:
  • Kapustę w dużym garnku sparzyć. Zalać do połowy wysokości wodą i pod przykryciem podgotowywać.

  • Co kilkanaście minut ściągać po dwa zewnętrzne liście, pilnując by ich zbytnio nie ponadrywać.

  • W międzyczasie przygotowujemy farsz. Zaczynamy od zmielenia mięsa z kurczaka oraz pieczarek w maszynce do mięsa.

  • Zmielone składniki wrzucamy na patelnię z niewielką ilością wody i podsmażamy, dodając przyprawy.

  • Tak przygotowany farsz nakładamy porcjami do listków kapuścianych i zawijamy w kopertę.



  • Przed podaniem gołąbki podsmażamy do pełnej miękkości kapusty na ciągle uzupełnianej, niewielkiej ilości wody.


Smacznego !!!



1 komentarz: