sobota, 3 maja 2014

Gulasz wieprzowy


Mój przepis na najlepszy gulasz...


Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (porcja na 4-osobową rodzinkę)
  • 300 g pieczarek
  • 1 zielona papryka
  • Vegeta
  • Pieprz biały
  • Pieprz czarny
  • Mąka pszenna
  • Olej
Sposób przygotowania:
  • Mięso kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem przypraw. Dodajemy do niego pokrojone w dużą kostkę pieczarki i paprykę.



  • Kiedy mięso jest podsmażone zalewamy je wodą i gotujemy pod przykryciem do pełnej miękkości. Kiedy mięso jest już gotowe szykujemy zaczyn do zagęszczenia sosu: mieszamy mąkę z zimną wodą. Zaczyn dodajemy powoli, lepiej zaczyny dodać, niż jakby miał wyjść zamiast sosu beton... ;-) Rada ode mnie... i mięsko lepiej podsmażone- tym ciemniejszy kolor sosu...

Smacznego !!!

1 komentarz: