poniedziałek, 31 marca 2014

Tarta warzywna


Kolejny przepis na danie obiadowe. Przepis, który zakołatał mi się w głowie, a zaraz po pomyśle przyszedł czas na wykonanie. Smak... dość pikantne danie, mocno serowe z racji sporej ilości tegoż składnika, nieco słodkie dzięki dodatkom.


Pierwszym składnikiem jest ciasto. Oto i przepis:

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 5 g soli
  • 50 ml wody
Sposób przygotowania:
  • Tutaj nie ma co tłumaczyć, zagniatamy wszystkie składniki, w razie zbytniej kleistości ciasta dodajemy mąki.

Ciasto nie jest głównym składnikiem tego dania, ale w dużej mierze decyduje o jego smaku. Przypatrzmy się teraz wnętrzu tejże tarty:


Składniki:
  • Ciasto na tartę
  • Ser żółty (ilość według uznania)
  • Papryka kolorowa świeża
  • Pieczarki 
  • Jajko do smarowania tart
  • Przyprawy
Sposób przygotowania:
  • Ciasto na tartę w odpowiednich blaszkach ułożyć na brzegach.
  • Pieczarki podsmażyć z dodatkiem Vegety i białego pieprzu, paprykę pokroić na małą kosteczkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • W przygotowanym spodzie tarty przekładać kolejno: ser żółty, papryka, pieczarki...itd.
  • Po wykorzystaniu składników zakrywamy tartę górą z ciasta i łączymy górę z bokami ciasta, żeby nie rozkleiło się podczas pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  • Pieczemy w temperaturze 190st około 20-25 minut do zrumienienia ciasta.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz