niedziela, 27 kwietnia 2014

Szaszłyki z kurczaka


Przepyszne szaszłyczki... odrobina lata wczesna wiosną... Wspomnienie grillowych wieczorów w zaciszu własnej kuchni... bezcenne...


Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 3 papryki, najlepiej każda w innym kolorze
  • 2 cukinie
  • Przyprawa do kurczaka
  • Kosteczka smaku Knorr'a- Czosnek
  • Pieprz biały
  • Olej
  • Sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
  • Piersi przez kilka godzin należy marynować w zalewie: 1/2 szklanki oleju, sok z 1 cytryny, przyprawa do kurczaka około 1 płaskiej łyżeczki, odrobina białego pieprzu, kosteczka smaku czosnkowa. Wszystko to należy wymieszać, dołożyć do tego pokrojone w spore kostki piersi kurczaka, wymieszać i schować do lodówki. Po odstaniu około 2 godzin w lodówce wyciągamy kurczaka, na wykałaczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie, pierś, cukinia, papryka i od nowa... Gotowe szaszłyki kładziemy "nad" blachą, a do blachy nalewamy około 1/2 centymetra wody, żeby piersi się nie zeschły... W 180 st pieczemy około 50 minut szaszłyczki...

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz