niedziela, 6 kwietnia 2014

Kolorowy sos


Kolejna ciekawa wariacja w moim wykonaniu. Prostota wykonania tego dania dodaje mu zalet. Sos powstał na bazie wieprzowinki oraz warzyw.


I oczywiście przepis na ten sos:


Składniki:

  • Około 400 g wieprzowiny
  • Po jednej papryce: zielonej, czerwone, pomarańczowej (choć można użyć jednokolorowej)
  • Pól opakowania groszku konserwowego
  • Mąka
  • Vegeta
  • Papryka ostra
  • Pieprz czarny
Sposób przygotowania:

  • Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na brązowo, po podsmażeniu zalać wodą do gotowania, kolejno doprawić (przypraw lepiej dać mniej- później można doprawić gotowy sos).
  • W międzyczasie pokroić paprykę w dużą kostkę i dodać do mięsa, kiedy top będzie już prawie miękkie.
  • W razie konieczności dodawać wody, przyda się ona do stworzenia sosu.
  • Kiedy składniki już dojdą, będą miękkie, dodajemy mąkę wymieszaną na gładko z zimna wodą. Dodajemy powoli, żeby dopasować gęstość sosu- aby nie był ani za rzadki, ani zbyt gęsty.
  • Pod sam koniec doprawiamy do smaku, gdyby sos był zbyt mało słony, oraz dorzucamy groszek konserwowy.

Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz