niedziela, 11 maja 2014

Zapiekany misz-masz


Szalona wariacja z potrzeby odmiany smaku (choć nie do końca, bo niektóre składniki ostatnio zawojowały moją kuchnie na stałe...) Połączenie mięsa i wielorakich warzyw...


Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 marchewki
  • Kilka pieczarek
  • Pęczek szczypioru
  • 1 czerwona cebula
  • kawałek kapusty białej
  • Około 4 ziemniaków średniej wielkości
  • Po pół papryki w trzech kolorach
  • Kostka rosołowa wołowa
  • Kostka mięsna (ja użyłam Knorr'a)
  • Kostka rosołowa drobiowa
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, czerwona ostra papryka, kostka smaku czosnkowa
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie warzywa wkrawamy do dużej miski. Pieczarki na spore ćwiartki, ziemniaki w około centymetrową kostkę, paprykę w dużą kostkę, marchew w słupki, kapustę szatkujemy na drobno, cebulę w drobna kostkę, szczypior w obrączki...





  • Mieszamy wszystkie składniki i dodajemy mielone mięso, mieszamy ponownie...

  • Przyprawiamy do smaku ulubionymi potrawami. Ja dałam sól, pieprz, bazylię, oregano, czerwoną ostrą paprykę, kostkę smaku czosnkową.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego "luzem" aby było miejsce na dolany później bulion.

  • Przygotowujemy bulion, zalewając trzy wspomniane kostki gorącą wodą i mieszając do rozpuszczenia. Wlewamy po niewielkiej ilości do naczynia. Pieczemy w 225 stopniach przez około 1,5 godziny, uzupełniając stan bulionu i mieszając całą zapiekankę. Po półtorej godziny, sprawdzamy miękkość ziemniaka- to najlepszy wyznacznik. jeżeli wypieczone jest wystarczająco zmniejszamy temperaturę, odkrywamy pokrywę i pozwalamy w temperaturze 170 stopni odparować zapiekance. Kiedy odparuje posypujemy serem i pozostawiamy w 170 stopniach do zapieczenia sera.

Smacznego !!!



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie miszmaszowe zapiekanki, czasem można się pozbyć dzięki nim zalegających nam składników z lodówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właściwie też próbowałam wymyślić coś z niczego... I muszę powiedzieć, że zdecydowanie się udało... Smak był warty włożonej pracy...

      Usuń