niedziela, 25 maja 2014

Bigos

Bardziej dietetyczna, ale nie ustępująca smakiem oryginalnej wersji, moja prywatne wariacja na temat bigosu. Pikantny, z kruchym kurczaczkiem...



Składniki:
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • Kosteczki smaku Knorr'a: czosnkowa, pietruszka i smażona cebulka
  • Przyprawa do kurczaka
  • Pieprz czarny
  • Zioła prowansalskie
  • Papryka ostra
  • 4 liście laurowe
  • Mała główka białej kapusty
  • Paczuszka suszonych borowików
  • 900 g kapusty kiszonej
  • 3 tabletki słodzika (lub 3 łyżeczki cukru)
  • 2 łyżeczki Vegety
Sposób przygotowania:
  • Pierś z kurczaka kroimy w drobna kostkę i na niewielkiej ilości oleju lub na wodzie podsmażamy go w towarzystwie przypraw.


  • Kiedy kurczak jest podsmażony zalewamy go wodą, tak żeby ta w pełni go przykryła.
  • Po kolei dodajemy: pokrojoną w drobne paseczki kapustę, poszatkowaną kapustę kiszoną i grzyby.




  • Wodę dolewamy kiedy odparuje, co jakiś czas mieszając danie. Kiedy kapusty będą już miękkie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy jeszcze smak, w razie potrzeby doprawiamy.


Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz