niedziela, 6 kwietnia 2014

Nadziewane klopsiki


Zainspirowana słoikowymi nadziewanymi klopsikami postanowiłam w zaciszu własnej kuchni sporządzić coś na ich kształt. Oczywiście na bazie własnych dodatków, żeby smak jak najbardziej odpowiadał oczekiwaniom moim i mojej rodziny. Oto nadziewane klopsiki:



Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • Vegeta
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Mięso wkładamy do miski i mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem i do odpowiedniej konsystencji dodajemy bułkę tartą.
  • W osobnej misce mieszamy ser żółty, paprykę i pieczarki podsmażone wcześniej z dodatkiem Vegety.
  • Mięso formujemy na okrągłe, dość spore placuszki, na każdy nakładamy spora ilość nadzienia, zawijamy jak pieroga, kolejno formujemy w kulkę. Gotowe kuleczki obtaczamy w bułce tartej.
  • Klopsiki smażymy na patelni, z każdej strony, na średnim ogniu, żeby środek się rozgrzał a ser zdążył roztopić.

Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz