sobota, 3 maja 2014

Maślany sos z kurczaka


Pomysł zrodził się w mojej głowie po wizycie w sklepie. Bogatość w kuchenne kulinarne pomocniki kuchenne jest zadziwiająca... Wybrałam wiec z półki to co wydawało mi się najciekawsze, a potem zaczęłam się zastanawiać nad aranżacją całego dania. Ponieważ ostatnio lubuję się w warzywach to i ich nie mogło zabraknąć w moim daniu.



Składniki:
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 2 papryki ( najlepiej jedna żółta i jedna czerwona) 
  • 2 cukinie 
  • Sos maślany do kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • Woda do rozrobienia sosu
Sposób przygotowania:
  • Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie dodając dwie łyżki oleju. Podsmażyć. Do tego jeszcze podczas smażenia dodać. Pokrojone w dużą kostkę paprykę, cukinie i pieczarki.
  • Podsmażyć do momentu aż kurczak nabierze złotego koloru. Kiedy tak się stanie, należy po małej ilości zalewać składniki wodą, aby się dusiły i przykrywamy.
  • Kiedy mięso będzie już miękkie a woda w całości wyparuje przygotujemy zalewę na sos, mieszając gotową mieszankę z 300 ml zimnej wody.
  • Kiedy mieszankę mamy gotową zalewamy nią składniki na patelni. Mieszamy dość często do momentu zagotowania sosu.
  • Od momentu zagotowania trzymamy sos na ogniu jeszcze przez około 5 minut.

Smacznego!!! 

2 komentarze: