niedziela, 6 kwietnia 2014

Zupa mięsno-serowa


Kolejna moja wariacja smakowa. Połączenie smaku sera, mięsa oraz warzyw. Akcent serowy dodaje również gładkiego, kremowego wyglądu tej zupie.



Składniki:

  • 250 g mięsa wołowego
  • 250 g mięsa wieprzowego
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 por
  • Serek topiony śmietankowy
  • Serek topiony ziołowy
  • 100 ml śmietany 12%
  • 100 ml śmietany 30%
  • Olej
  • Vegeta
Sposób przygotowania:

  • Mięsa zmielić. W dużym garnku na oleju podsmażyć mięsa, doprawiając Vegetą (niedużo sypiemy Vegety, zawsze można doprawić).
  • Kiedy mięso będzie już dobrze podsmażone odlewamy tłuszcz, którego jest więcej niż przed smażeniem,. Pozbywamy się go w całości, ponieważ potem pływa ona na powierzchni zupy.
  • Mięso zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu.
  • W międzyczasie marchew, pietruszkę oraz seler trzemy na tarce o grubych oczkach, pora natomiast kroimy po długości na cztery części, następnie na cieniutkie plasterki.
  • Po około pół godziny gotowania mięsa dodajemy wszystkie warzywa i zalewamy wodą, aby wszystkie warzywa zostaly zakryte.
  • Zupa powinna sie gotowac do miekkosci warzyw.
  • Kiedy warzywa sa juz miekkie dodajemy smietany oraz serki. Gotujemy do rozpuszczenia serkow.
  • Zupa powinna być mocno gęsta.
  • Sprawdzamy jeszcze smak, powinna być dość mocno słona.

Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz