niedziela, 6 kwietnia 2014

Placuszki warzywne


Ostatnio moim ulubionym danie jest moja modyfikacja placków ziemniaczanych. Nieco bardziej lekka, nieco zdrowsza, choć dalej pozostająca w kręgu dań niedietetycznych, ponieważ danie to nadal pozostaje smażone na oleju.

Bardziej kolorowa wersja znanych wszystkim doskonale placuszków ziemniaczanych wprowadza do naszych podniebień nieco słodkości, dzięki przyprawom również pikantności, przez co tworzy niezapomniane wrażenia dla naszych kubków smakowych.

Oto i placuszki warzywne, niepozorne, a wprowadzające niebanalne połączenia smakowe:


A oto i przepis:


Składniki:

  • 1 ziemniak
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • Vegeta
  • Biały pieprz
  • Papryka ostra
  • 4 jajka
  • Mąka
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków trzemy na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki natomiast ucieramy na papkę. Mieszamy ze sobą wszystkie warzywa.
  • Do naszej warzywnej mieszanki dodajemy jajka, oraz przyprawy. Pieprzy oraz papryki dodajemy raczej symbolicznie- po szczypcie.
  • Do naszej mieszanki mąki dodajemy tyle, aby ciasto było zwarte, odpowiednie do smażenia.
  • Nakładamy łyżkami nieduże porcje na rozgrzany na patelni olej.
  • Smażymy na mocno złoty kolor z obu stron.

Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz