niedziela, 6 kwietnia 2014

Pierożki "Pizzerinki"


Moja osobista fantazja na temat pizzy. Wszystkie moje ulubione składniki w jednym miejscu, zamknięte w pysznym cieście...




Składniki:

  • Po 1/2 papryki czerwonej i zielonej
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 250 g sera żółtego 
  • 600 g mąki pszennej
  • 365 ml ciepłej wody
  • 24 g drożdży
  • 2,5 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • Jajo do posmarowania ciasta
  • Vegeta
Sposób przygotowania:
  • Pierwsze przygotujemy ciasto. Do miseczki dajemy drożdże, mieszamy z kilkami łyżkami ciepłej wody. Kiedy drożdże już się rozpuszczą dodajemy cukier, i mąki tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
  • Kiedy rozczyn jest już wyrośnięty do dużej misy wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy 1,5 łyżki oleju, pozostałą wodę, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru oraz sam rozczyn.
  • Ugniatamy rękami aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Ciasto powinno być wyrabiane stosunkowo długo- najlepiej około 15 minut.
  • Kolejno przygotujemy sos. Na patelni dosłownie minutkę na 1 łyżce oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zaraz po podsmażeniu dodajemy pozostałe składniki, tj. pomidory z puszki razem z sosem, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę oregano. Gotujemy sos dość długo, ażeby zdążył porządnie odparować. Kiedy sos jest już bardzo gęsty zdejmujemy go z ognia, a po lekkim przestygnięciu mielimy na gładko malakserem.
  • Teraz czas na złożenie pierożków. Okrągłe większe płaty ciasta smarujemy na środku sosem, posypujemy serem żółtym, pokrojoną na drobna kostkę papryką, oraz podsmażone z dodatkiem Vegety pieczarkami. Kolejno składamy pieroga w pół i zaklejamy brzegi.
  • Gotowe pierogi układamy na blasze lub specjalnej silikonowej macie do pieczenia. Tak poukładane pierogi smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  • Pieczemy w temperaturze około 220 st przez 20-25 minut.

Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. Świetne te pierożki, moim dzieciakom by zasmakowały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się szczerze, że w moim domu podbiły serca i podniebienia wszystkich odbiorców od najmłodszego do najstarszego... Polecam...

      Usuń
  2. Dobre, robię sobie czasami na drugie śniadanie

    OdpowiedzUsuń