niedziela, 6 kwietnia 2014

Ryżowa potrawka


Osobisty mój pomysł kierowany uwielbieniem pod kątem składników. Smak godny uwagi.


Składniki:
  • 400 g ryżu arborio (do risotto)
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 100 g orzeszków pini
  • 150 g pieczarek
  • Kurkuma
  • Curry
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej do smażenia
  • Pieprz biały
  • Vegeta
Sposób przygotowania:
  • W woku smażymy z przyprawą do kurczaka piersi pokrojone w kostkę oraz pokrojone pieczarki.
  • Na osobnej patelni na rozgrzany wcześniej olej wrzucamy ryż arborio, doprawiamy dość sporo kurkumą, curry, białym pieprzem oraz około 1,5 łyżeczki Vegety. Smażymy aż ryż się zeszkli, ale ciągle mieszamy, aby się nie spalił.
  • Do podpieczonego kurczaka wrzucamy ryż i zalewamy wodą ponad poziom składników. Często mieszamy, w razie braku wody- dolewamy niewielkie ilości. Smażymy to na średnim ogniu bez przykrycia.
  • Powtarzamy czynności do miękkości ryżu. Kiedy ryż jest już prawie gotowy dorzucamy orzeszki pini.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz