sobota, 26 kwietnia 2014

Cytrynowy ryż


Z gali moich ulubionego duszonego ryżu tym razem pomysł na ryż cytrynowy. Ja użyłam cytryny świeżej ponieważ dodatkowo doszedł aromat ze startej skórki z cytryny.


Składniki:

  • Ryż arborio do risotto (lub zwykły jeżeli nie macie takiego), ja użyłam około 250 g
  • sok z 1 cytryny
  • Pieprz cytrynowy
  • Vegeta
  • Skórka otarta z cytryny
  • Curry
Sposób przygotowania:
  • Na patelni z niewielką ilością oleju hartujemy przez kilka minut ryż na dużym ogniu, z dodatkiem pieprzu, vegety i curry.

  • Kiedy ryż staje się nieco przeźroczysty zalewamy go niewielką ilością wody, sokiem z jednej cytryny i dodajemy otartą skórkę cytrynową. Woda powinna przykryć ryż ale nieznacznie. Kiedy woda odparuje powtarzamy czynność. Dodawanie niewielkiej ilości wody daje nam gwarancję, że ryż nie będzie rozgotowany, mamy przez to kontrolę nad jego miękkością.

  • Wskazane czynności powtarzamy do miękkości ryżu, potem już tylko na talerz...

Smacznego !!!

1 komentarz: